Авторът на термина FOMO Патрик Макгинис разказва за опасностите от друго

...
Авторът на термина FOMO Патрик Макгинис разказва за опасностите от друго
Коментари Харесай

По-страшно от FOMO

Авторът на термина FOMO Патрик Макгинис разказва за заплахите от друго събитие - FOBO

Случвало ли ви се е да прекарате прекалено много време в избор на една от две равни благоприятни условия? Или в опити да се възползвате от добра професионална опция, единствено с цел да се откажете от нея в последния миг? Ако казусът е подобен, тогава към този момент сте осведомени с FOBO - боязън от най-хубавия вид. Авторът на съкращението FOMO, рисковият капиталист Патрик Макгинис, счита, че друго събитие - FOBO е доста по-страшно. В книгата си FOMO sapiens той изяснява по какъв начин страхът от по-добър вид въздейства върху избора на кариера и пазара на труда като цяло.

Ако родителите ви са ви чели приказки като дете, несъмнено сте чували класическата история за млада руса госпожица, направила нахално нахлуване над непозната къща. Приказката се споделя " Златокоска и трите мечки ". Но, за всеки случай, в случай че не сте срещали тази история в детството си, позволете ми да ви срещна в резюме. Става въпрос за момиче, инцидентно попаднало пред хижа в гората. Чука на вратата, само че никой не ѝ отваря и тогава тя взема решение да влезе и да се разположи като вкъщи си.

На масата посред хижата Златокоската открива три купички с каша. В първата кашата е прекомерно гореща, във втората е прекомерно студена. В третата обаче е тъкмо както би трябвало и момичето се нагостява от душа и сърце. След това стартира да се чуди на кой стол да поседен - единият, съгласно нея, е прекомерно корав, вторият е прекомерно мек, а третият е тъкмо както би трябвало. Накрая, изтощена от личното си FOBO, тя ляга в най-удобното от трите кревати, несъмнено, още веднъж проверила всяко едно от тях. За няколко чака, Златокоска несъмнено сътвори много пакости. Тя изяде цялата каша в едната купичка, счупи един стол и направи неразбория в спалнята.

Спомняйки си в този момент тази история, върша от нея два извода. Първо, русокоските в действителност живеят радостно. Второ, FOBO на Златокоска е подхранвано от безспорен егоизъм - взимайки всяко едно от решенията си в хижата, тя слага своите моментни стремежи и цели над ползите на почтеното мечешко семейство и подхваща дейности, които могат да му навредят. И да, такова държание има своите последици.

Ех, в случай че тежките случаи на FOBO се срещаха единствено в приказките! Искате ли да ги видите в цялостната им хубост и в действителността? Просто изтеглете приложението за запознанства Tinder. То дава безконечен поток от евентуални сътрудници въз основа на вашето местонахождение. Всеки път, когато се появи нова фотография на потребителския профил, просто би трябвало да прекарате пръст през екрана (плъзнете) надясно, в случай че желаете да разговаряте с този човек, или наляво, в случай че не желаете. Цялата процедура лишава две секунди, тъй че с задоволително сръчност можете да " прегледате " десетки евентуални сътрудници за няколко минути.

С този портативен клуб за запознанства, можете часове наред да отхвърляте евентуални сътрудници, до момента в който не ви попадне пред очите някой, който смятате за заслужен да " плъзнете " надясно. По дяволите, освен това -  без никакви задължения, даже не е нужно да говорите с никого. Можете просто да си седите по долни дрехи и прелиствате Tinder. Много сантиментално, нали?! Сега пробвайте да си визиите, че прилагате този метод към целия си живот: кариера, бизнес, другарства и взаимоотношения с хората. Ако сте се отнасяли към хората, с които работите - без значение дали са сътрудници, снабдители или клиенти на правилото на работата с Tinder, ще навредите съществено на кариерата си.

Да вземем да вземем за пример един от моите другари, ще го нарека Алекс. Той мразеше работата си и обезверено искаше да си откри друга в същата компетентност. Той също по този начин доста искаше да се реалокира от Ню Йорк някъде в Европа. Най-добре в Париж, тъй като там имаше семейство, само че и всеки различен град би го устроил. По това време Алекс просто искаше да напусне работата си. След месеци изявленията той най-сетне получи предложение от лондонска компания. Алекс беше във възторг;  новата работа отговаряше на  всички негови критерии, като се изключи един: това не е Париж. И той се питаше: " Да плъзна наляво или да плъзна надясно? "

Същата вечер Алекс направи финален обезверен опит да замени офертата за по-добра от другата страна на Ламанша. Преди да си легне, той писал на другар в Париж, молейки за съвет по какъв начин да се възползва от предлагането, което има на разположение, с цел да получи нещо сходно в Париж. Едва когато се събудил на идната заран и отворил имейла си, осъзнал, че е позволил ужасна неточност и заледен от смут. Оказало се, че той е изпратил писмото не на своя другар, а на бъдещия си началник в Лондон, който му направил това предложение ден по-рано. Отговорът на писмото на Алекс бил къс и студен: „ Ако не приемете нашата оферта в границите на 24 часа, тя ще бъде анулирана “.

Алекс беше " заловен в крачка ", само че въпреки всичко му провървя. Много работодатели биха отменили офертата си неотложно. Защо тяхната компания би трябвало да бъде нечие аварийно летище?! След като прочете ултиматума, Алекс осъзна, че е станал жертва на FOBO. Той рискува доста добър, съвсем съвършен вид, който на драго сърце би приел, когато стартира да търси работа. Но, постъпи неразумно. В последна сметка Алекс се съгласи да одобри работата в Лондон, без да смее даже да загатва за нарастване на заплатата (а в случай че договарянията вървяхя добре, това можеше да бъде обсъдено).

Как FOBO трансформира пазара на труда

Разбира се, търсенето на авариен запас не се лимитира единствено до изявленията за работа; това държание може да съпътства всички стадии от професионалния ви прогрес и в последна сметка да се трансформира в определяща характерност на вашата кариера. Според изследване на LinkedIn от 2018 година 68% от чиновниците се усещат FOBO, когато вземат решения за кариера, до момента в който 17% споделят, че най-голямото им страдание е, че не са създали решаващата крачка, с цел да получат „ мечтаната работа “. Публикация за тези резултати разказва по какъв начин FOBO се демонстрира на работното място.

Представете си, че преди малко ви е препоръчано покачване или даже нова работа. Отначало сте удовлетворени от тази опция, само че по-късно стартирате да мислите за вероятността от по-добри разновидности. „ Наистина ли е това, от което се нуждая? Ами в случай че някъде има място, където заплатата е по-висока, длъжността е по-висока, работният график е по-гъвкав и мога да работя отдалечено? " И ето по какъв начин сте стигнали досега, в който с всички сили се опитватеда вземете " павилното решение ". Имате FOBO - страхът от най-хубавия вид. Не сте сами.

На пръв взор LinkedIn е просто обществена мрежа, само че е основал цялостен бизнес модел, който провокира пристъпи на FOBO офанзиви, когато стане дума за кариерно израстване. Факт е, че това е самобитен световен център за претовареност, който се употребява от съвсем 80% от рекрутерите. Веднага откакто влезете в уеб страницата, вие сте засипани с разгласи за работа, известия от хедхънтъри и актуализации на положението по отношение на кариерата и покачванията от вашите другари. Някои от тези функционалности преди всичко провокират ​​FOMO, до момента в който други работят на FOBO като валериан на котка. LinkedIn е нещо като Tinder в професионалния свят и в случай че не сте удовлетворени от кариерата си или сте решени да измененията нещо, можете да прекарате часове в търсене на „ по-добрия “ вид. Това пък, от своя страна също предизвика доста страхове, които единствено пречат за намирането на неуловимата идеална работа.

Въздействието на FOBO върху пазара на труда се простира надалеч оттатък приложението LinkedIn. Този боязън е един от главните мотори на гиг-икономиката, приливната вълна, която трансформира фрийлансърството в главен кариерен път. Гиг-икономиката породи цяло потомство цифрови номади, които работят отвред и безредно прескачат от един план на различен. В Съединени американски щати последствията от тези промени на пазара на труда са зашеметяващи: до 2020 година над 40% от жителите на страната са на свободна процедура. Разбира се, не всички от тези хора са заети с фрийланс от заран до вечер, тъй че тези числа изискват известно разшифроване. За някои от тези служащи фрийлансът е допълнение към главната им претовареност или метод за печелене на приходи по време на безработица. Но милиони хора вземат решение да стартират частна процедура и да работят за себе си. Често всичко води до по този начин наречената портфолио кариера: човек овладява редица разнообразни типове действия и всички те дружно съставляват неговата „ работа “. Ако желаете да видите по какъв начин наподобява това, разходете се в някое споделено пространство за работа или просто влезте в някое кафене по света и попитайте хората, разтворили преносими компютри по масите с какво се занимават.

Революцията на свободна процедура е резултат от три дълготрайни трендове. Първо, Интернет прави работните графици гъвкави. Второ, наемането през целия живот умира: в миналото влиятелните и предсказуеми кариери в браншове като правото и финансите остават в предишното и доста експерти са изгонени от корпоративния живот и превърнати в консултанти. И най-после, доста огромни компании минават към модел на претовареност, фокусиран на свободна процедура, с цел да добавят екипите си, да усилят продуктивността и да употребяват гении, без да са задължени да им дават общоприет пакет от преимущества.

Изграждането на портфейлна кариера дава ясни преимущества: еластичност на графика, самостоятелност и високи заплати; само че може да се трансформира и във вълк в овчи кожи, подтиквайки FOBO. Не е наложително да се ангажирате с нито един план, постоянно ще имате толкоз варианти, колкото желаете, и можете да свалите оковите, които претеглят всеки работещ добитък в корпоративния свят. Като свободна процедура сте на свободен полет, само че тази независимост си има цена. Гъвкавостта е непредсказуема и би трябвало да побързате да завършите идващия план, в случай че желаете да сте сигурни, че ще получите възнаграждение. Освен това цената, която създавате за клиентите си, няма да повлияе по никакъв метод на личното ви бъдеще. Можете да създадете фантастично лого, да напишете няколко забележителни реда код или да измислите блестяща маркетингова тактика, само че това няма да ви даде никакви привилегии, с изключение на заплащането. Няма да бъдете нараснали, нараснали, нараснали или разрешени да притежавате акции - в резюме, ще бъдете лишени от безбройните тласъци, които фирмите дават на своите чиновници като дълготрайни тласъци. Стойността на алтернативата е нещо хубаво, само че не може да се употребява за заплащане на ипотека или зареждане на автомобил.

Източник: E-executive
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР